Jarní výlet do probouzející se přírody je příjemný každoroční rituál. Jeho cílem je nasbírat medvědí česnek a letos přibyly ještě kopřivy. Takže „lovy“ tentokrát proběhly dva a výsledkem obou bylo originální zelené pesto. A také obohacení pobytem v zeleni se spřízněnými dušemi.
To “pravé” pochází z Itálie
Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Zelená klasika je z bazalky, známá jako pesto alla genovese podle severoitalského města Janov (Genova). Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená sicilská rajčata.
Tradiční složení obnáší kromě bazalky nebo rajčat ještě sůl, česnek, parmezán (či jiný ovčí sýr na jemno strouhaný), piniové oříšky a olivový olej. Čerstvé pesto je lahůdka, konzervované varianty slabý odvar.
Nechte pracovat fantazii, vytvořte Pesto alla “Vy”
Můj přístup k vaření je ryze experimentální. Takže i složení “mého” pesta je neortodoxní. Dodržuji však tradici aspoň v základu – bylinky, oříšky (semínka), sýr (nebo jeho alternativa) a olej. A těchto pár ingrediencí už poskytuje nekonečné možnosti… Takže šup na to! Tady je moje inspirace pro vaše kulinářské pokusy.
Recepty na jarní zelená super zdravá pesta
Z mladých kopřiv
Ingredience: čerstvé kopřivové výhonky, loupané konopné semínko, dvě paličky pečeného česneku, nastrouhané uzené tofu, sůl, olivový a makadamiový olej, šťáva z jednoho krvavého pomeranče.
Z medvědího česneku
Ingredience: čerstvý medvědí česnek, slunečnicové a dýňové semínko, na jemno strouhaný tvrdý kozí sýr, konopný olej, šťáva z půlky citronu.
Moje tipy:
- TIP č. 1: Uchování zelených listů nejen česneku ale i salátů – pod vlhkou utěrkou v chladu vydrží několik dnů svěží.
- TIP č. 2: Šťáva z citrusů jako lehká přírodní konzervace může o pár dnů prodloužit životnost.
- TIP č. 3: Při sbírání myslete na přírodu a neotrhejte všechno.
Zdroje:
cs.wikipedia.org/wiki/Pesto