Článek vychází v rámci seriálu o rostlinných olejích pro časopis Kouzlo vůní.
Kukuřice i pšenice jsou starými kulturními plodinami lidstva. Obě rostliny slouží jako základní potravina tisíce let. Obě si lidé postupně vyšlechtili pro užitek a výživu. Obě byly spojovány s bohy. Jejich zrno poskytuje jídlo, klíčky těchto zrn obsahují výživné a bohaté oleje. V říši rostlinných olejů kralují nejvyšším množstvím vitamínu E¹ . Mají skvělé účinky na suchou a zralou pokožku, kterou zvláčňují a vyživují. A jejich výrazná vůně a barva? Poradíme vám, jak tyhle poklady začlenit do života.
Vitamín E v nich nemá chybět
Při nákupu si však dejte pozor, zda opravdu přirozeně vitamín E obsahují. Právě proto, že je tak výjimečný, často jsou ho oleje zbaveny a to, co zbyde, už opravdu není ten pravý olejový poklad.
U rostlinných olejů platí, že největší užitek poskytují komplexy látek v nich obsažených. To je podobné jako v aromaterapii. Funguje to ideálně v podobě, jak daný produkt vytvořila příroda.
Olej z klíčků jako přírodní konzervace?
Existuje zvyk přidávat tyto oleje jako přirozeného “konzervantu” do aromaterapeutických či kosmetických prostředků, je to právě pro jeho vysoký obsah vitamínu E.
Nicméně obsah, byť vysoký, není pro výrazné vylepšení trvanlivosti dostatečný. To ale nijak nesnižuje skvělé kvality těchto “klíčkových” olejů v jiných směrech!