Když se zmíní Japonsko, naskočí nejspíš čaj, gejša, sushi, bonsai, možná ikebana… Součástí japonských tradic je i vykuřování. A jak se na Japonce sluší není to jen tak. Je to ceremoniál plný předpisů. Jmenuje koh-do (v překladu cesta vůně) a je velice zajímavý.
Zrovna v těchto dnech jsem se na tenhle ceremoniál těšila v Praze, měla jsem i vstupenku. Už několik let po něm prahnu na živo. Jenže aktuální situace vedla pořadatele ke zrušení. Tak zase nic… Neva, já si počkám.
Ale řekla jsem si, že aspoň něco o tomhle fascinujícím tématu napíšu a ukojím sebe a trochu i Vás.
Nechce se Vám číst? Tak koukněte na video Kodo – The Art of Japanese Incense.
Nejde jenom o vůni
Jak by asi člověk v Japonsku čekal, nejde tady zdaleka „jenom“ o vůni. Ceremoniál má hluboké duchovní významy. Vyučoval se a provozoval mezi samuraji a na císařském dvoře. Je spojen s kořeny buddhismu v Japonsku.
Já bych podobný (i když ne tak ortodoxní) způsob vnímání vůní doporučila i nám tady a teď. A nejen s těmi nejdražšími dřevy světa, která se při něm tradičně používají. Každý aromatický rostlinný materiál nám může sdělit své poselství. Promluvit k nám, poradit, usměrnit, uklidnit apod.
Ta nejdražší dřeva
Při obřadu se speciálním rituálním způsobem zahřívají opravdu ta nejvzácnější, často i velmi stará dřeva. Hlavně tedy orlářkové a santalové. V novějších dobách pak i aromatická koření Orientu. Ale také dřevo cedru a cypřiše. Ale vždy jen malý kousek na speciálním slídovém plátku.
Ukázka z předpisů, jak naslouchat vůni:
- Držte kadidelnici stabilně ve vodorovné poloze na levé dlani.
- Zakryjte částečně její horní kraj tak, aby se pravý palec a malíček držely po okraji nádoby.
- Pozvedněte kadidelnici k nosu.
- Naslouchejte vůni vycházející z prostoru mezi pravým palcem a ukazováčkem.
Více na Nippon Kodo.
6 zemí, 5 chutí, to vše ve vůních
Vůně kho-do jsou rozděleny do rikkoku gomi (šest osvícených zemí a pěti chutí).
Rikkoku je šest druhů voňavého dřeva:
kyara, rakoku, manaka, manaban, sumatora a sasora.
Gomi jsou chutě:
amai (sladké), nigai (hořké), karai (pikantní), suppai (kyselé), shio karai (slané).
Být schopen rozpoznat v dané vůni všechny tyto prvky trvá roky zkušeností a je třeba velmi vytříbeného čichu. Však i dnes se toto umění vyučuje na speciálních školách…
Více na Japan Zone.
10 ctností cesty vůní
Od období Muromachi (1336-1573) se říká, že kho-do má deset fyzických a psychologických výhod nebo ctností:
- Bystří smysly
- Čistí mysl a tělo
- Odstraňuje mentální nebo duchovní „znečišťující látky“
- Podporuje bdělost
- Léčí pocity osamělosti
- Vytváří pocit harmonie i ve stresu
- Ani ve větší míře neunavuje
- Uspokojí i v malém množství
- Ani po staletích se jeho síla nemění
- Neškodí ani při každodením použítí
Více také v článku na blogu Aromatic Medicine School.